Kuchařka plná vzpomínek

O knize

Mezi herci byla vždycky spousta gurmánů, kteří jídlo milovali a dokázali si ho vychutnat. Když jsem je během let zpovídala z úplně jiných témat, často se řeč stočila i na vaření. A u těch, které jsme už zpovídat nemohla, jako byla Adina Mandlová, či Hugo Haas, mi zas posloužily jejich memoáry. O mnohých se tradují krásné historky tak jako třeba o Vlastimilu Brodském a jeho kamarádovi Pepíčkovi Bláhovi. Ti, když spolu vyrazili na divadelní zájezd, jeli o několik hodin dřív, aby stihli navštívit některou z oblíbených restaurací po cestě a ochutnat třeba i všecko, co je na jídelníčku. A pak si Bróďa stěžoval, že je mu těžko, protože má jen půlku žaludku.

A kuchaři mezi nimi byli také výteční. Vynikal scenárista a bavič, dlouholetý parťák Jiřiny Bohdalové Vladimír Dvořák. U Jiřiny měl navíc jistotu, že pokud uvaří a pozve ji na večeři, rozhodně nic nezbyde. I do nemocnice si s sebou bral aspoň pepř, sůl a různá dochucovadla, aby si stravu aspoň trochu vylepšil. Z hereček pak byla mistryní ve vaření Jiřina Šejbalová, která koncem šedesátých let vydala kuchařský bestseller „Vaříme na chatě“ a po ní Stella Zázvorková. Ta trápení své i svých přátel zásadně léčila dobrým jídlem a dobrým pitím. U jejího stolu všechny trable mizely… O tom všem je knížka Kuchařka plná vzpomínek, kterou mi právě vydalo Nakladatelství Malý princ. Najdete v ní i bonus - příběhy věhlasných cukrářů, lahůdkářů a také první čínské restaurace v Praze. Vše provází dobové fotografie a samozřejmě recepty.

Nahoru