Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2008 Kdyby zašlo Podskalí

Kdyby zašlo Podskalí

1. 2. 2008

Ve výtoňské Celnici, kde se nachází Muzeum Podskalí a vorařů, se dnes večer konalo setkání příznivců této lokality a spolku Vltavan.

Kdyby zašlo Podskalí

Ve výtoňské Celnici, kde se nachází Muzeum Podskalí a vorařů, se dnes večer konalo setkání příznivců této lokality a spolku Vltavan. Přinesla jsem tam článek, který o Podskalácích vyšel ve Vlastě č. 1/2008 za vydatné pomoci Jany Osbornové, milovnice Podskalí. Na setkání hovořila o podskaláckém slangu, který se podle ní dochoval až do 60. let 20. století. Ostatně poslední vor vyplul z Červenských proudů směrem k Orlíku také v roce 1960.

Druhé příjemné setkání jsem zažila dnes dopoledne na Proseku, kde jsem poznala vdovu po vynikajícím publicistovi a fotografovi Ivanu Soeldnerovi, který zahynul při tragické nehodě v roce 1970. Ivan Soeldner psal o našich hercích a herečkách, o divadle Semafor (byl bratrancem Jiřího a Ondřeje Suchého), ale také točil publicistické dokumenty o Pražském jaru 1968 a o Dubčekovi stejně jako příjezd okupačních vojáků na Ruzyni z rána 21. srpna 1968. To vše by mu bylo patrně později 'sečteno a podrtženo', ale bůhví, zda by s rodinou zůstal v Čechách. Osud však zasáhl a rozhodl za něj. Jeho syn David Soeldner je sportovní novinář.

Na dobovém snímku Výtoňská ulice, jejíž charakter se částečně zachoval, v roce 1910

Zpět na přehled

Nahoru