Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2009 Krásná harfenistka

Krásná harfenistka

7. 2. 2009
Zbyňka Šolcová je nejen krásná žena, ale také nejfotografovanější harfenistka na světě.
Krásná harfenistka

Zbyňka Šolcová je nejen krásná žena, ale také nejfotografovanější harfenistka na světě. Před časem pro ni totiž fotograf Josef Louda vymyslel projekt, během nějž ji vyfotilo 33 fotografek a z výsledku jejich snažení byla uspořádána výstava. Fotografie doputovaly dokonce až do Chicaga. Se Zbyňkou Šolcovou jsem si povídala o tom, jak se dá zvládnout vychovávat čtyři děti, koncertovat s harfou, psát básně a ještě vypadat krásně. Vidíte, už se mi to dokonce rýmuje. Zbyňka Šolcová je skromná žena, a tak jenom přiznala, že v poslední době už je taky docela unavená, ale jinak je to vlastně docela normální koloběh...

Je zajímavé, že na harfu v Čechách dřív hráli spíš muži, ačkoli se zdá, že je to vysloveně ženský nástroj. Ale tahejte se s ním po světě! I na to má Zbyňka recept - jezdí velkým autem a harfu vozí na vozítku s kolečky - do auta ji ale stejně nakonec musí vyložit a na místě koncertu zase vyndat.

P.S.: Je mi líto, že zemřela herečka Dana Vávrová., sestra Hanky Heřmánkové. Moc se mi líbila před lety ve filmu Vladimíra Drhy Početí mého mladšího bratra. Je dobře, že ji tehdy do tohoto poetického a neprávem opomíjeného filmu obsadil. V Německu, kde žila s manželem a třemi dcerami, působila jako úspěšná režisérka. Odešla v pouhých 41 letech - podlehla rakovině.

Zpět na přehled

Nahoru