Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2010 Co všechno je Kuba?

Co všechno je Kuba?

15. 1. 2010

Fidel Castro nebo jeho mladší bratr Raúl? Chudoba nebo spíš apatie? Krásné památky nebo vybydlené slumy? Romantické moře nebo splašky na ulicích? 

Co všechno je Kuba?

Fidel Castro nebo jeho mladší bratr Raúl? Chudoba nebo spíš apatie? Krásné památky nebo vybydlené slumy? Romantické moře nebo splašky na ulicích? Na Kubě můžete vidět vše.  Naparáděné oblé Kubánky stopující "velblouda" (upravený dobytčák, který funguje jako hromadné taxi), pionýrky s dortem v ruce (sladkosti tady milují a z cukrárny si je odnášejí jen tak na tácku, nezabalené - na Kubě chybí obaly, ale bez obalů je to zase ekologické), žluté oficiální taxíky i staré americké bouráky z 50. let, které vás svezou načerno.  Všude zní hudba, všude po vás budou chtít peníze nebo aspoň bonbony, či propisky. Největší poptávka je momentálně po nedostatkových zubních kartáčcích. Marně jsem se pídila po trafikách. Nejsou. V zemi se prodává jediný deník Granma (Babička), který je plný politických projevů a historie revoluce a neseženete tu žádné časopisy. Doutník vám prodá každý druhý Kubánec ve městě, cigarety mají hrozné. Přesto vás tenhle ostrov okouzlí.

P.S.: Pokud chcete vidět Kubu, nejezděte s sebou plácnout na Varadero. Kubu najdete jinde, např. v Trinidadu (na snímku).

Zpět na přehled

Nahoru