Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2011 Kynutý koláč s meruňkami

Kynutý koláč s meruňkami

18. 8. 2011

Máš moc hezký stránky, řekla mi tuhle kamarádka. Ale kdybys tam občas taky napsala něco o jídle, a ne jen o umělcích, to bych ocenila, dodala.

Máš moc hezký stránky, řekla mi tuhle kamarádka. Ale kdybys tam občas taky napsala něco o jídle, a ne jen o umělcích, to bych ocenila, dodala. Tak se vám tedy s něčím svěřím. Vařit mě učil můj muž, když jsme se poznali. Pekl chleba (to ještě nebyly žádné domácí elektronické pekárny), dělal houskové knedlíky a různé hutné polévky. No a pak to všechno zapomněl, protože měl důležitější životní úkoly - a od té doby vařím já. A vařím téměř všecko. Jediné, čemu jsem se dlouho vyhýbala, bylo kynuté těsto. Ale teď vám mohu doporučit kynuté těsto na koláč, které nezklame, jen dodržet přesný postup: uděláte si kvásek z 30 g droždí, trošky vlahého mléka a trošky cukru. Počkáte, až vzdejde. Mezitím dáte do mísy 250 g hladké a 250 polohrubé mouky, 2 žloutky, 110 g cukru krupice, 125 g rozpuštěného másla, 1 vanilkový cukr, 250 ml vlažného mléka, kapku rumu a nastrouhanou citronovou kůru. Přilijete kvásek a vařečkou pořádně mícháte, až se těsto nebude lepit na mísu. Zakryjete utěrkou a necháte kynout na teplém místě. No a pak už jen pěkně dáte na vymazaný plech a ozdobíte meruňkami (pod ně můžete dát tvaroh zjemnělý žloutkem a vanilkovým cukrem) nebo jiným ovocem a drobenkou (ze stejného poměru hrubé mouky, moučkového cukru a másla) a pečete při 180 stupních. Dobrou chuť!

Zpět na přehled

Nahoru