Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2011 Výzva na obranu knih

Výzva na obranu knih

28. 2. 2011

Možná se vám už do ruky dostal podpisový arch, v němž Svaz českých knihkupců a nakladatelů žádá českou vládu a poslance, aby nezvyšovali DPH na knihy.

Možná se vám už do ruky dostal podpisový arch, v němž Svaz českých knihkupců a nakladatelů žádá českou vládu a poslance, aby nezvyšovali DPH na knihy. Píše se v ní mj.: České knihy byly od konce druhé světové války postiženy dvěma pohromami. V roce 1948 byla vyvlastněna nakladatelství a knihkupectví, zavedena tuhá cenzura a řada autorů umlčena. Během normalizace po roce 1968 pak byly z knihoven staženy další statisíce svazků zakázaných autorů. Zvýšení DPH bude znamenat pohromu novou, neboť výrazně zredukuje knižní produkci. Nedopusťme, aby se Česká republika svou kutlurní politikou ocitla na periferii Evropy.

Průměr DPH na knihy ve vyspělých evropských zemích je mezi 5-6 %. Nulové DPH se na knihy uplatňuje ve Velké Británii, Irsku, Norsku a Chorvatsku. Po petici, požadující zvýšení platů lékařů je tato petice další, kterou jsem podepsala. Vidím, že této vládě nezáleží na střední vrstvě, na současné i budoucí inteligenci tohoto národa. Od roku 1989 z naší země zmizely miliardové hodnoty a teď se mají díry záplatovat na úkor toho, co se jinak nedá jen tak lehce vytunelovat, totiž na úkor intelektu.

Zpět na přehled

Nahoru