Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2012 Jsme rozmazlení, naši předci jedli hrách a čočku

Jsme rozmazlení, naši předci jedli hrách a čočku

7. 11. 2012

V kavárně Academie na Václavském náměstí se dnes v podvečer ochutnávaly pokrmy našich předků a dr. Magdalena Beranová přitom vykládala na téma Jídlo a pití v středověku.

Jsme rozmazlení, naši předci jedli hrách a čočku

V kavárně Academie na Václavském náměstí se dnes v podvečer ochutnávaly pokrmy našich předků a dr. Magdalena Beranová přitom vykládala na téma Jídlo a pití v středověku.Tak se totiž jmenuje i její kniha, která se dočkala druhého, rozšířeného vydání. Jsme rozmazelní, naši předci jedli hrách a čočku, říkala jsem si, když jsem z přednášky dr. Beranové odcházela a vymýšlela, co doma uvařím. Otevřela jsem knížku na str. 465 - a hle - tam hrachová baba (17. století). Cituji: "Uvař hrách a utluč ho, potom z něho udělej těstíčko se smetanou a cukrem. Nakrájej žemle, máčej je v tom hrachovém těstíčku a smaž na másle nebo na oleji. Nakonec je posyp cukrem." Z hrachu a žemlí dělali i těsto na koblihy. A ještě recept na predlík (15. stol.) - pro milovníky vína: "Uvař kůrky nebo krajíčky chleba ve víně, proceď je, trochu přislaď a okořeň hřebíčky a pepřem."

Zpět na přehled

Nahoru