Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2012 Karel Kryl stále současný

Karel Kryl stále současný

18. 12. 2012

Supraphon vydal DVD a CD nazvaneé Karel Kryl Kdo jsem...? Písničkář v 86 minutovém dokumentu Dušana Rapoše zpívá, vypráví, recituje.

Karel Kryl stále současný

Supraphon vydal DVD a CD nazvaneé Karel Kryl Kdo jsem...? Písničkář v 86 minutovém dokumentu Dušana Rapoše zpívá, vypráví, recituje. Film působí bohužel poněkud rozvlekle a stereotypně. Mnohem zdařilejší je výběr písní na CD, které posluchače jen utvrdí v tom, že Kryl je současný i téměř 20 let po své smrti.

Karel Kryl zemřel náhle na srdeční příhodu 3. března 1994 v Mnichově ve věku nedožitých 50 let. Zádušní mši celebroval jeho přítel opat Jan Anastáz Opasek v kostele sv. Markéty v Praze. Vzhledem k omezenému množství vydaných vstupenek se mnoho lidí nedostalo dovnitř, přesto se před klášterem sešlo přibližně čtyři tisíce osob. Účast politické reprezentace byla minimální. Ivan Martin Jirous se k tomu tehdy vyjádřil slovy: „Nasralo mě, že mu nebyl Havel ani na pohřbu, když na Hradě přijímá takový kreatury jako Jacksona." Jediný vyslaný reprezentant Hradu Ivan Medek při projevu prohlásil: „...Karel se mýlil, když se domníval, že ti, které kritizoval, ho nemají rádi,“ načež se z publika ozvalo několik výkřiků: „Lžete!“ Film, který by zachytil Kryla v těchto konstelacích, by byl určitě mnohem dramatičtější než Rapošův medailon, nicméně díky i za něj.

Zpět na přehled

Nahoru