Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2012 V Praze Penta bourá, v Bratislavě proti ní protestují

V Praze Penta bourá, v Bratislavě proti ní protestují

3. 2. 2012

Jsou to zvláštní souvislosti. Zatímco v centru Prahy společnost Penta vesele bourá objekty České typografie, na Slovensku proti ní dnes protestovalo pět tisíc demonstrantů.

Jsou to zvláštní souvislosti. Zatímco v centru Prahy společnost Penta vesele bourá objekty České typografie, na Slovensku proti ní dnes protestovalo pět tisíc demonstrantů. Tedy, abych byla přesná, protestovali proti politikům zapleteným do korupce a propojeným právě s finanční skupinou Penta.Osobně mi trochu vadí, že mi téměř před očima bourají vlastní minulost (jako studentka jsem chodila do staré budovy uprostřed celého areálu, kde sídlila Večení Praha, za kapitalismu jsem pak pět let chodila do moderní budovy v ulici Na Florenci, z níž v tuto chvíli zbývá už jen malé torzo včetně nejkrásnější prosklené místnosti v sedmém patře, kde bývala šéfredaktorna Večerníku Praha), ale proč by zrovna tahle lokalita měla být výjimkou? Bourají se mnohem cennější budovy a nezmůžeme proti tomu nic. Když se po listopadu 1989 rozhodlo se souhlasem tehdejšího šéfa pražských památkářů o likvidaci Špačkova domu a přilehlých stájí pro poštovské koně, vznikl precedens - tisíckrát od té doby zopakovaný. Tehdy jsem přemýšlela, co mám dělat. Lehnout si před těžkou techniku, která se do domů mlsně zahlodávala? Klidně by mě přejeli...

Penta by měla vysvětlit, co hodlá postavit také naproti budoucímu administrativně obchodnímu kolosu v areálu Masarykova nádraží. Další domy s kancelářemi? Už teď je většinovým vlastníkem společnosti Masaryk Station Investments, takže má hlavní slovo v rozhodování o budoucím využití jednoho z nejcennějších evropských nádraží.

Zpět na přehled

Nahoru