Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2012 Znóvu vychází detektivky Eduarda Fikera

Znóvu vychází detektivky Eduarda Fikera

10. 6. 2012

V knihkupectvích se právě objevil detektivní román Série C-L, jehož autorem je legendární spisovatel Eduard Fiker (1902-1961). Vydal ho sám Fikerův vnuk Václav Dort.

Znóvu vychází detektivky Eduarda Fikera

V knihkupectvích se právě objevil detektivní román Série C-L, jehož autorem je legendární spisovatel Eduard Fiker (1902-1961). Vydal ho sám Fikerův vnuk Václav Dort.

"Zajímavostí je, že bankovky série C-L, o nichž dědeček píše, vlastně nebyly nikdy vydány. Pravděpodobnou inspirací pro knihu byla nová emise revidované bankovky, která byla vydána v roce 1951. Nikdy se ale kvůli měnové reformě v roce 1953 nedostala do oběhu a nezačala tudíž platit. Tato emise bankovek byla označována jako C II. Po roce 1953 byly tyto bankovky skartovány, některé ale byly z papírny odcizeny. Následně končily jako rarita ve sbírkách,“ říká Václav Dort. „Také Československá národní banka si ponechala velkou zásobu těchto bankovek a dávali je například jako dary zasloužilým zaměstnancům. Po roce 1998 uvolnila některé z nich Česká národní banka k prodeji sběratelům. Film Na kolejích čeká vrah, který byl podle dědečkovy knížky natočen,  je ale posunut do 70. let a jedná se tam o stokoruny, a ne tisícikoruny.“

Tuto středu od 16 hodin se v Paláci knih Luxor uskuteční křest knihy Série C-L, kam Václav Dort a nakladatelství Comics Centrum všechny srdečně zve!

Na snímku Venduly Fantové Václav Dort

Zpět na přehled

Nahoru