Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2014 Florentinum? Nic pro mě...

Florentinum? Nic pro mě...

7. 3. 2014

Včera za přítomnosti starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého přestřihli zástupci společnosti PENTA pásku u Florentina, mega projektu za několik miliard korun, který nahradil někdejší tiskařské a redakční budovy České typografie.

Florentinum? Nic pro mě...

Včera za přítomnosti starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého přestřihli zástupci společnosti PENTA pásku u Florentina, mega projektu za několik miliard korun, který nahradil někdejší tiskařské a redakční budovy České typografie. Nejvíc jsem byla zvědavá, zda dodrželi slovo a uprostřed mezi skleněnými kolosy alespoň vybudovali Desfourskou zahradu. Ano, Florenc bývala kdysi dávno v historii samá zeleň, zahrady, kde se pěstovaly ovocné stromy a léčivé byliny. Z pasáže, zapuštěné do podzemí, kde najdete obvyklé obchody jako je drogerie, supermarket či květinářství (absolutně nechápu nadšení, s jakým dnes novináři tohle popisovali), se musíte vydat po schodišti, kolem nějž jsou vysázené stromky, nahoru na plac, kde je dalších šest stromů. To ale přece není zahrada! Skutečně - téhle části se říká náměstí. Ze všech stran jste obklopeni vysokými kancelářskými stavbami, není tu ani místo na sezení - ze všeho čiší jen komerce. PENTA se také netají tím, že jde o ryze realitní projekt, který po čase nabídne k prodeji. 4,4 miliardy korun se jí přece musí vrátit zpátky, že. 

Bylo mi líto důchodců, kteří se rvali o košíčky, aby nakoupili cenově výhodné potraviny v novém supermarketu. Hned naproti v Bílé labuti  mají totiž jinou sámošku, kde by nakoupili bez stresů a možná i levněji. Pro obyčejné obyvatele Prahy ale tenhle projekt nevznikl, tak co se divím. Škoda, že PENTA zastaví i prostor podél Masarykova nádraží - jistě podobně studenými a unifikovanými objekty.  

P.S.: Do skutečné Desfourské zahrady, která se ukrývá ve druhé části projektu,  jsem dnes zavítat nestihla, ale jistě vám o ní také brzy poreferuji.

Zpět na přehled

Nahoru