Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2014 Odešla první Barunka

Odešla první Barunka

18. 7. 2014

První Barunka z filmové Babičky, natočené Františkem Čápem v roce 1941, Nataša Tanská, dnes zemřela. Bylo jí 84 let. 

Odešla první Barunka

První Barunka z filmové Babičky, natočené Františkem Čápem v roce 1941, Nataša Tanská, dnes zemřela. Bylo jí 84 let. 

Měla jsem možnost ji zpovídat pro časopis Vlasta na jaře 2011, kdy už pobývala v michelském Domově Sue Ryder a po publicitě nijak zvlášť netoužila. Celkem jsem se jí nedivila - byla těžce nemocná, ztrácela paměť a potíže ji činil i pohyb. Navíc tesknila po svém zemřelém manželovi, právníkovi a diplomatovi Janu Válkovi, s nímž strávila řadu let v Anglii. Ve Vlastě jsme neprozradili, kde herečka pobývá, ačkoli to tehdy řadu čtenářek zajímalo.

Svou Barunku si zahrála v deseti letech a stala se její životní rolí. V dobrém na ni vzpomíná i Jitka Dušková-Viktorínová, která v Babičce hrála její mladší sestru Adélku. "Nataša se ke mně chovala velmi kamarádsky, na place mě hlídala, a když po natáčení poskytovala rozhovory, ráda o mně vyprávěla."

Nataša zažila jen krátkou filmovou kariéru, kterou ukončil těžký zánět pobřišnice, a když se uzdravila, raději se věnovala psaní a překladům. Před mým odchodem z pokoje, kde bydlela, mi dala přečíst verš "Blízcí přicházejí a odcházejí, já od sebe nemohu." Teď se jí to podařilo....

Zpět na přehled

Nahoru