Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2014 Ohražuji se proti nekorektnosti

Ohražuji se proti nekorektnosti

9. 10. 2014

Se zpožděním se ke mně dostala informace, že 27.9. ve Studiu 6 Víkend bylo připomenuto 45. výročí vzniku seriálu Hříšní lidé města pražského.


Se zpožděním se ke mně dostala informace, že 27.9. ve Studiu 6 Víkend na ČT bylo připomenuto 45. výročí vzniku seriálu Hříšní lidé města pražského. O historii vzniku seriálu, jakožto i o detektivech první republiky, kteří se stali předobrazem seriálových postav, jsem v roce 2007 vydala knížku Rada Vacátko a jeho hříšní lidé (Nakl. Brána). Tuto knihu si vzal s sebou do studia historik Pavel Suk. Potud vypadalo vše slibně. Knihu však měl rovnou nalistovanou na stránce s fotografií Josefa Vaňáska (seriálového Vacátka) a na kameru ukázal pouze ji. Poté mu redaktorka Michala Hergetová pokládala otázky, na něž odpovídal, jakoby byl v roli autora knihy. 95 procent informací, které řekl, bylo použito z mé knihy a zrovna tak otázky byly nastolené podle témat v knize zpracovaných. Jako historik si jistě musí být plně vědom, že by měl uvést zdroj a autora, a ne se doslova převtělovat do role znalce  této tématiky. Kromě informací, "opsaných" ode mne, ještě vyslovil větu, že tento seriál je jedinou výjimkou z tvorby režiséra Sequense, která není poplatná a budovatelská. To již byl jeho osobní názor, nikoli můj.

Často se kritizují novináři za nejrůznější kompiláty. Tady se jich musím zastat. Pokud psali v tisku - včetně bulvárního Nedělního Blesku - o radovi Vacátkovi - obraceli se na mě a citovali mě. Zato historik se s nějakými citacemi přece zdržovat nebude.

Pokud chcete, podívejte se na celý příspěvek - běží ve 171. minutě vysílání - a udělejte si obrázek sami.

 

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10441287766-studio-6-vikend/214411010120927

Zpět na přehled

Nahoru