Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2014 Rudolf Cortés a Petrská čtvrť

Rudolf Cortés a Petrská čtvrť

21. 6. 2014

V 50. letech minulého století neměl Rudolf Cortés v české populární hudbě konkurenci. Dá se proto klidně přirovnat ke Karlu Gottovi, jenž si ho mimochodem velmi vážil.

Rudolf Cortés a Petrská čtvrť

V 50. letech minulého století neměl Rudolf Cortés v české populární hudbě konkurenci. Dá se proto klidně přirovnat ke Karlu Gottovi, jenž si ho mimochodem velmi vážil. Jako obyvatelku Petrské čtvrti mě proto potěšilo, když jsem se díky zpěvákově dceři Dáše Cortésové (*1947)dozvěděla mnoho historek z období, kdy Cortésovi bydleli v Soukenické 14. Dáša z Petrské čtvrti s rodiči a bratrem odcházela, když jí bylo jedenáct.

"V padesátých letech v Soukenické stávala zaparkovaná jen dvě auta, přičemž jedno z nich, ruská poběda, patřilo mému tátovi. V ulici jsme si proto my děti hrály zvlášť naproti našemu domu, kde byl mezi chodníkem a silnicí široký prostor ohraničený výklenky. Jakmile se ale blížilo auto s naším tátou, všechny děti se rozprchly. Proč? Měly z něj respekt! Jeho zvučný hlas se rozléhal celou ulicí, když se na nás doma rozčílil. Děti také znaly z mého vyprávění, že jsem někdy nedostala celý den najíst, protože jsem se před tím nad talířem ušklíbala. Kdykoli doma zlobily  s jídlem, rodiče je strašili, že na ně pošlou pana Cortése. Táta byl jinak skvělý, férový chlap. A velký profesionál," vzpomíná Dáša Cortésová, která se živila rovněž jako zpěvačka. Díky svému otci poznala  plejádu umělců - Karla Vlacha, Jana Wericha, Vladimíra Ráže, Milana Chladila, Ljubu Hermanovou....

Zpět na přehled

Nahoru