Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2014 Saskia Burešová - legenda mezi hlasatelkami

Saskia Burešová - legenda mezi hlasatelkami

29. 1. 2014

Patřím ke generaci, která vyrůstala na československých hlasatelkách. Televizi jsem začala pořádně vnímat v roce 1968, ale v té době ještě Saskia Burešová, která o sobě nedávno vydala zajímavou knížku, moderovala pořad pro vojáky.

Saskia Burešová - legenda mezi hlasatelkami

Patřím ke generaci, která vyrůstala na československých hlasatelkách. Televizi jsem začala pořádně vnímat v roce 1968, ale v té době ještě Saskia Burešová, která o sobě nedávno vydala zajímavou knížku, moderovala pořad pro vojáky. Jako hlasatelka se na obrazovce objevovala až od roku 1974. V té době jsem velmi obdivovala Jaroslavu Panýrkovou, a netušila jsem, že musí z politických důvodů skončit.

Saskia byla vždy velmi elegantní a pozornost přitahovala jistou dávkou exotiky. V knížce Saskia. Co jsem ještě neřekla to vysvětluje: její maminka totiž byla napůl Italka. Škoda, že jsme fenomén hlasatelek a hlasatelů (vzpomínáte na Miloše Frýbu?) v devadesátých letech zlikvidovali. Vnášeli na obrazovku prvek lidskosti, osobitosti a člověk se na ně vysloveně těšil. I za totality, kdy nemohli dávat příliš najevo své osobní názory, působili sympaticky a většinou "apoliticky". Divačky se podle hlasatelek líčily, česaly i oblékaly a dokonce se pokoušely netradiční jméno Saskia dávat svým dcerám. Jen ho prý marně hledaly v kalendáři. Dnes ho najdete 7. listopadu, tedy na bývalý svátek VŘSR, a Saskie (nikoli Saskia) se dělí s Andělínem. Mimochodem, Andělína - na rozdíl od anděla - jsem ještě v životě žádného nepotkala. Vy nějakého znáte?

Knihu Saskia. Co jsem ještě neřekla vydalo Nakladatelství JOTA

Zpět na přehled

Nahoru