Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2014 Trolejbusy v Praze- kdo je pamatuje?

Trolejbusy v Praze- kdo je pamatuje?

11. 12. 2014

Trolejbusy a trolejbusové tratě je název další knížky z edice Zmizelá Praha nakladatelství Paseka, která nesmí chybět v knihovničce žádného  nostalgika.

Trolejbusy v Praze- kdo je pamatuje?

Trolejbusy a trolejbusové tratě je název další knížky z edice Zmizelá Praha nakladatelství Paseka, která nesmí chybět v knihovničce žádného  nostalgika. Zatím jde o první díl, týkající se pravého břehu Vltavy, autor Jan Arazim bude pokračovat. Nedivím se mu. Těch 200 dobových fotografií, které přináší v prvním díle, je totiž natolik krásných, že to musel nutně rozdělit. Jak už bývá u této edice zvykem - vyšly tu stejným způsobem např. tramvaje - snímek nikdy není jen záznamem trolejbusu, ale dobovkou se vším všudy.  Můžeme si prohlédnout, jak daná lokalita vypadala třeba v roce 1950, jaký byl ruch či klid na ulici, co měli na sobě cestující....A samozřejmě především je tu trolejbus. Jak píše autor, byly typy, které se ke koloritu města hodily - míní tím kromě původních vozů i poválečné Tatry. Naopak vozy Škoda z přelomu 50. a 60. let už svým designem nezapadly. Podobný pocit máme jistě ze současných "moderních" humpoláckých tramvají, které jakoby Prahou jely jen s největším vypětím sil...Kolikrát si raději počkám na "starou" tramvaj, v níž se cítím útulně.

Sama si pamatuji na trolejbus, na nějž jsme s maminkou chodily kolem roku 1968 do Vyšehradské ulice a jely s ním na Václavák. To byly krásné sobotní výlety, končící v Dětském domě u polárkového dortu...

Zpět na přehled

Nahoru