Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2014 V Luxoru se vzpomínalo nejen na Pergnera

V Luxoru se vzpomínalo nejen na Pergnera

3. 10. 2014

Palác knih Luxor na Václavském náměstí včera hostil netradiční setkání - nekřtila se žádná kniha, ale vzpomínalo se na textaře a scenáristu Eduarda Pergnera, který tady před 50 lety vedl Miniaturní kabaret Luxor.

V Luxoru se vzpomínalo nejen na Pergnera

Palác knih Luxor na Václavském náměstí včera hostil netradiční setkání - nekřtila se žádná kniha, ale vzpomínalo se na textaře a scenáristu Eduarda Pergnera, který tady před 50 lety vedl Miniaturní kabaret Luxor. Až z Ostravy, kde je v angažmá v Národním divadle moravskoslezském, kvůli tomu přijel herec Miroslav Rataj, jenž tu vedle Pergnera působil jako student DAMU. Sešlosti se účastnil i známý dramaturg Ivan Rossler (v roli moderátora), JUDr. Vít Fiala, známý jazzman a Pergnerův přítel, přišla ale také Pergnerova dcera Tereza, která si sice na kabaret pamatovat nemůže, ale tatínek ji ovlivnil na celý život. Její maminka Jana (na dobovém snímku uprostřed mezi Pergnerem a Ratajem) ovšem v kabaretu vystupovala.

Odpoledne ve znamení vzpomínek na 60: léta a rozkvět divadel malých forem se neslo v poněkud posmutnělém duchu. Dorazil totiž i Jan Vodňanský, který se v 60. letech v Luxoru účastnil textappealů a připomněl, že jeho souputník Petr Skoumal bude mít pohřeb v pondělí.

Zpět na přehled

Nahoru