Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2014 Zmizelá Praha tentokrát o vojsku

Zmizelá Praha tentokrát o vojsku

20. 9. 2014

O svém obdivu k edici nakladatelství Paseka Zmizelá Praha už jsem psala nejednou. Tentokrát v ní vyšla knížka Zdeňka Míky Vojsko a vojenské objekty.

Zmizelá Praha tentokrát o vojsku

O svém obdivu k edici nakladatelství Paseka Zmizelá Praha už jsem psala nejednou. Tentokrát v ní vyšla knížka Zdeňka Míky Vojsko a vojenské objekty. I když mi jako ženské pacifistce tohle téma není zrovna blízké, musím uznat, že publikace obsahuje mnoho zajímavých informací a hlavně unikátní fotografie. Uměli byste například říct, kde přesně stály a jak vypadaly Újezdské kasárny, v nichž se narodil Jan Neruda? Tak jejich snímek mi padl do oka jako první. Líbily se mi také snímky důstojnické jídelny a učebny v kadetní škole na náměstí Republiky po roce 1885. Dnes na místě kasáren a školy stojí Obecní dům. Také na Františku byly kasárny, které se posléze proměnily v chudobinec a v roce 1930 byly zbourány.

Zajímavý vývoj měly četnické kasárny v Karmelitské ulici, kde byl kdysi klášter dominikánek a kostel sv. Maří Magdaleny. V mezičase byl objekt přestavěn na poštovní úřad. Po roce 1948 tu sídlil Státní ústřední archív a od roku 2004 je tu České muzeum hudby....

Zpět na přehled

Nahoru