Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2015 Juraj Herz a jeho pitva

Juraj Herz a jeho pitva

31. 7. 2015

Juraj Herz je jedním z našich nejsvéráznějších režisérů, svým způsobem solitér, jehož dílo se hodně vymyká průměru. Také svou monografii nazval svérázně: Autopsie (pitva režiséra).

Juraj Herz a jeho pitva

Juraj Herz je jedním z našich nejsvéráznějších režisérů, svým způsobem solitér, jehož dílo se hodně vymyká průměru. Také svou monografii nazval svérázně: Autopsie (pitva režiséra). Jurajovi se do autobiografie moc nechtělo, ale nakonec se nechal přemluvit svým spolupracovníkem, scenáristou Janem Drbohlavem, a vzpomínky mu diktoval

Herzovy filmy zřejmě předbíhaly svou dobu a zdá se, že se na tom nic nemění ani dnes. „Jeden z mých posledních filmů – Passage - se promítal na jedenácti festivalech po světě a psali o něm, že je to nejlepší kafkárna, jaká kdy byla natočena – a tady v Čechách ho kritici strhali. Přišel příliš brzy. Žil jsem předtím dvanáct let v Německu a viděl jsem tam, co se blíží a co přijde i k nám... Myslím, že je to po Spalovači mrtvol můj druhý nejlepší film a pro mě nejmilovanější,“ povzdechl si Juraj Herz na začátku našeho povídání v roce 2008. „Stejné to bylo se Strakou v hrsti, která byla třináct let zakázaná. Měl jsem vždycky problémy s tím, že jsem se díval dopředu a navíc jsem nezapadal do žádné skupiny.

Ráda jsem si proto přečetla Herzovy vzpomínky, které vydalo nakladatelství Mladá fronta

Zpět na přehled

Nahoru