Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2015 Kniha o Masarykovi - sci fi nebo parodie?

Kniha o Masarykovi - sci fi nebo parodie?

18. 6. 2015

Měla jsem už v ruce nejednu knihu o Janu Masarykovi, ale ta od Jiřího Řezníka (Kdy opravdu zemřel Jan Masaryk) se od ostatních skutečně velmi liší.

Kniha o Masarykovi - sci fi nebo parodie?

Měla jsem už v ruce nejednu knihu o Janu Masarykovi, ale ta od Jiřího Řezníka (Kdy opravdu zemřel Jan Masaryk) se od ostatních skutečně velmi liší. Autor v podstatě osciluje kdesi mezi žánrem sci fi a parodií. Je to něco jako Limonádový Joe, ale na téma smrti nejpopulárnějšího ministra zahraničních věcí v našich dějinách. Reálná fakta jsou promíchána s fikcí, s citacemi z wikipedie, z jiných knih a dokumentů (samozřejmě těch přístupných). Mnohokrát je tu zmiňován dr. Teplý, který se jako šéf policejních lékařů musel chopit těžkého úkolu - ohledání mrtvoly - pod knutou STB, která ho vzápětí donutila k výroku, že šlo pravděpodobně o sebevraždu. Příběh dr. Teplého mi leta leží v hlavě, zmiňuji ho v knížce Zločiny a vášně za rady Vacátka a jsem přesvědčena, že o něm dosud víme zoufale málo. K bližším materiálům o něm není přístup. Jiří Řezník používá ironický až jízlivý tón, s nímž popisuje práci dr. Teplého, ale i prof. Hájka a dalších lidí, kteří byli odborníky na slovo vzatými, ale všichni pracovali pod dozorem, nátlakem, či byli od svého konání předčasně odstaveni...dr. Teplý nakonec spáchal sebevraždu, o čemž je sice v knížce zmínka, ale bez bližších podrobností.

Čtenář se dozví teorii, že z okna Černínského paláce možná vypadl (byl vyhozen) dvojník a skutečný Masaryk dožil v izraelském kibucu. Jako sci fi román by to nebylo špatné. Knihu Kdy opravdu zemřel Jan Masaryk vydalo nakladatelství Bondy.

Zpět na přehled

Nahoru