Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2015 Kotva slaví 40 let

Kotva slaví 40 let

19. 2. 2015

Obchodní dům Kotva zrovna nemiluju. Moje srdeční záležitost je Bílá labuť, byť už se v ní nedá skoro nic koupit. Prostě proto, že je to mnohem starší dáma a její historie mě zajímá.

Kotva slaví 40 let

Obchodní dům Kotva zrovna nemiluju. Moje srdeční záležitost je Bílá labuť, byť už se v ní nedá skoro nic koupit. Prostě proto, že je to mnohem starší dáma a její historie mě zajímá. Přesto nemohu čtyřicátiny Kotvy přejít bez povšimnutí, i když v ní taky moc nenakupuju. Nejčastěji se stavím v suterénu u šikovného obuvníka, někdy naopak až ve třetím patře v oddělení domácích potřeb. Ty totiž jinde v centru nenajdete (a v Labuti přitom bývaly ještě nedávno).

Kotvě nemůžu odpustit, že se kvůli ní boural dům Oldřicha Nového a vím, jak těžce to snášel. A pak, že je postavená ve stylu brutalismu. Tenhle styl prostě do staré zástavby nepatří, ale je mi jasné, že když se kdysi rozhodlo o stavbě velkého obchoďáku, secesní by stejně nebyl. Manželé Machoninovi navrhli originální stavbu,  to se jim upřít nedá. Podívejte se na archivní snímek, jak to vypadalo na pozemku budoucí Kotvy v 60. letech. Co byste tam postavili vy?

Zpět na přehled

Nahoru