Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2015 Margaret Thatcherová

Margaret Thatcherová

22. 12. 2015

Pravda, není to úplně vánoční čtení. Více než 800 stránková bichle - životopis Margaret Thatcherové asi také není úplně pro každého.

Margaret Thatcherová

Pravda, není to úplně vánoční čtení. Více než 800 stránková bichle - životopis Margaret Thatcherové asi také není úplně pro každého. Autor Charles Moore působil v 80. letech jako politický komentátor a glosoval působení vlády Železná Lady v prestižních britských médiích. Margaret ho osobně požádala, aby napsal její autorizovaný životopis, přičemž souhlasila s tím, že nebude oprávněna do rukopisu ani nahlédnout a kniha bude smět vyjít až po její smrti. Autorovi nabídla neomezený přístup k sobě i svým papírům, zprostředkování rozhovorů s kýmkoli, o koho požádá i přístup k členům rodiny. Musím říct, že to jsou celkem luxusní podmínky a Moore jich plně využil. Proto je tato kniha nazvaná Margaret Thatcherová Dáma se neotáčí teprve prvním dílem a další bude následovat. Knihu, vhodnou pro náročné čtenáře a politology vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Zajímavost: Vše si Margaret v životě naplánovat přece jen nemohla. A tak, když se jí v srpnu 1953 narodila dvojčata, byla poněkud zaskočená. Uvítala však, že už nebude muset rodit znovu, když má rovnou páreček. Teprve když sehnala spolehlivou chůvu, pustila se s vervou do další politické kariéry. Na svou rodinu byla pyšná, ale život ženy v domácnosti považovala za nebetyčnou nudu.

Zpět na přehled

Nahoru