Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2015 Pocta Jarmile Novotné

Pocta Jarmile Novotné

2. 9. 2015

Je zajímavé, že operní pěvkyně Jarmila Novotná dosud stála ve všeobecném povědomí poněkud ve stínu Emy Destinnové. Do jisté míry je to dáno tím, jak silně se tradují příběhy o dané osobnosti, a pokud se o ní natočí i celovečerní film, je popularita zaručena.

Pocta Jarmile Novotné

Je zajímavé, že operní pěvkyně Jarmila Novotná dosud stála ve všeobecném povědomí poněkud ve stínu Emy Destinnové. Do jisté míry je to dáno tím, jak silně se tradují příběhy o dané osobnosti, a pokud se o ní natočí i celovečerní film, je popularita zaručena. Tohle všechno se zatím nestalo Jarmile Novotné, ačkoli ji dodnes ctí v Metropolitní opeře v New Yorku jako skutečnou primadonu. Zdá se však, že se blýská na lepší časy.

Již 9. září bude v Obecním domě zahájena výstava originálních kostýmů, v nichž Jarmila Novotná excelovala jako Mařenka, Violetta, Mimi, Manon i Cherubín. K vidění bude i kostým Violetty z opery La traviata  (viz snímek), jenž pochází ze salonu Hany Podolské.  9. září se v Obecním domě také uskuteční slavnostní večer spojený s křtem monografie o Jarmile Novotné z pera Pavla Kosatíka. Dostala název Baronka v opeře. Všechny tyto aktivity jsou součástí Festivalu Jarmily Novotné, který již počtvrté pořádá nezisková organizace Zámek Liteň.

Zpět na přehled

Nahoru