Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2015 S těmi nejhoršími úmysly

S těmi nejhoršími úmysly

20. 5. 2015

Už za ten skvělý název románu musím Itala Alessandra Piperna pochválit. Obálka s retro fotografií je také lákavá, takže proč po této knížce nesáhnout?

S těmi nejhoršími úmysly

Už za ten skvělý název románu musím Itala Alessandra Piperna pochválit. Obálka s retro fotografií je také lákavá, takže proč po této knížce nesáhnout? Ještě víc však člověka překvapí spisovatelův styl. Vypravěč Daniel se sklony k masochismu a k detailnímu rozebírání chování jednotlivých členů jeho římské židovsko-katolické rodiny, vás vtáhne do děje, ať chcete nebo nechcete. Příběh rodiny Sonninových je plný vzletů a pádů, ale také židovského humoru i drásajících úvah o tom, co všechno židovství vlastně znamená. Přikládám jen krátkou ukázku břitkého Pipernova stylu:

"Co asi ucítíš, když ti zavolá ředitel banky, člověk, který se k tobě ještě do včerejška choval uctivě a kterého jsi vždy okázale přehlížel, protože nosil kalhoty bez záložek a byl přesvědčený, že tajemství životního elánu spočívá v křiklavé kravatě? On, ten automat na bohatství, krupiér moderního života, k tobě vede falešně skromným tónem příkladňoučký proslov, jenž tak trochu připodobňuje jeho povolání tomu kazatelskému. Sděluje ti mírným hlasem, jako by ho to stálo jisté přemáhání (teprve teď v tobě vzklíčí podezření, že ses mu s těmi svými tříapůlcentimetrovými záložkami na kalhotách a jednobarevnými pletenými kravatami nikdy nezamlouval), že jsi zruinovaný."

Knihu S těmi nejhoršími úmysly vydalo Nakladatelství Paseka

Zpět na přehled

Nahoru