Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2015 Smraďoši Vaška Vašáka

Smraďoši Vaška Vašáka

14. 8. 2015

Mám kamaráda publicistu, hudebníka a milovníka legrace Vaška Vašáka. Čtu si od něj ráda veselé sloupky o zvířátkách a stále ho atakuju s tím, že je musí vydat knižně.

Smraďoši Vaška Vašáka

Mám kamaráda publicistu, hudebníka a milovníka legrace Vaška Vašáka. Čtu si od něj ráda veselé sloupky o zvířátkách a stále ho atakuju s tím, že je musí vydat knižně. Už proto, že je na světě málo srandy. Ale také proto, že sama jsem vždycky v zoologii tápala a nudné popisy zvířat (kolik mají kopyt či žaludků) mě prostě nebrala. Když si však přečtu titulek Pták se studenýma nohama, vlastně mi ani nedochází, že normálně by mě kos ani příliš nezajímal. V podání Vaška mě zajímá. Stačí první věta: "Jako pěvec u nás nemá kos konkurenci. Kam se hrabe slavík. I zlatý (promiň Karle)." Dokonalý je také třeba začátek kapitoly o hlemýždích: "Říkám na rovinu: hlemýžď je divnej. Chvilku je kluk, chvilku holka, jak se mu to hodí. A k tomu všemu ještě ten jeho domeček!""

O to víc mě překvapuje, že se nakladatelé nepředhánějí, aby Vaškovi knihu vydali - jedno nakladatelství po něm dokonce chtělo 100 000 korun jako sponzorský dar. Ale proboha, darem jsou už jeho texty! Věřím, že se kniha nakonec vydat podaří, ale nakladatelská politika v této zemi, která je bohužel ovládaná leckdy poněkud prostoduchými distributory, mě rozčiluje. Tak Vašku, ať ti to vyjde!

P.S.: A proč Smraďoši? Vašek má docela jiný název pro budoucí knihu, ale název smraďoši pak používá u jejího obsahu. Dělí milá zvířátka na "naši smraďoši" a "cizí smraďoši".

Zpět na přehled

Nahoru