Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 August, August, august

August, August, august

30. 8. 2016 Fotek 1

Končí prázdniny a v divadlech se už pilně zkouší. Městská divadla pražská chystají podle mě divadelní událost nadcházející sezóny.

August, August, august

Končí prázdniny a v divadlech se už pilně zkouší. Městská divadla pražská chystají podle mě divadelní událost nadcházející sezóny. 12. listopadu uvedou hru Pavla Kohouta August, August, august, a legendární dramatik ji na první zkoušce přišel osobně přečíst a povyprávět hercům a režisérovi Ondřeji Zajícovi nejen o jejím vzniku:

"Hra měla premiéru v květnu 1967 na Vinohradech. Rok poté přišly armády Varšavského paktu, v srpnu. A slovo srpen se skoro v každém velkém jazyce včetně slovenštiny překládá jako august. Vznikl jakýsi dojem, že to je hra o sovětské okupaci. Já jsem ten dojem nevyvracel, protože celá hra je v podstatě o tom, jak umřel sen a jak fantazie byla zahubena mocí. Legenda tak žila dál a myslím, že se zasloužila o to, že August se do dneška dočkal více než 120 uvedení na mnoha světadílech a že teprve v posledních letech se zase hraje ta nevinná, nevinně působící, filozofická verze o věčném zápolení fantazie a moci.“

Přikládám snímek ze čtené zkoušky a také historické foto z Vinohradského divadla z roku 1967. Zatímco na prknech MDP bude klauna Augusta hrát Zbigniew Kalina. kdysi v ní na Vinohradech exceloval Vlastimil Brodský.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru