Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 Češi v Chorvatsku

Češi v Chorvatsku

2. 8. 2016

V ostravském Domě umění  je ještě do 14. srpna k vidění výstava Čeští architekti a počátky cestovního ruchu na chorvatském Jadranu.

Češi v Chorvatsku

V ostravském Domě umění  je ještě do 14. srpna k vidění výstava Čeští architekti a počátky cestovního ruchu na chorvatském Jadranu. Přiznám se, že na podobné téma jsem chtěla už před lety připravit článek, dokonce jsem si jednou v Záhřebu  koupila pár retro pohlednic na jejich proslulém vetešnickém trhu. Nyní mám proto o to větší radost, že se chorvatští a čeští kurátoři dokázali sejít na podobném projektu.

Klub českých turistů, založený v roce 1888, organizoval cesty do různých částí Jugoslávie. Dojmy z jejich cest jsou často popisovány v dobovém tisku. K výměně a spolupráci přispěl také Balneologický výbor Jaderské stráže, založený v Praze 1923, který dohlížel na kvalitu tamních turistických míst, a také skutečnost, že v roce 1930 bylo uvedeno do provozu první letecké spojení jaderského pobřeží se zahraničím na lince Praha-Záhřeb-Susak. Řada našich architektů se také podílela na výstavbě letovisek a hotelů, např. v Bašce na ostrově Krk, kam se rozhodl pražský podnikatel Emil Geistlich poslat rozebraný pavilon  z Jubilejní výstavy a provozoval v něm českou restauraci. Založil také s chorvatskými partnery společnost Mořské a klimatické lázně Baška. Projektantem turistického komplexu byl pražský architekt Emil Králíček, stavitelem firma Matěje Blechy.

Zpět na přehled

Nahoru