Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 Cikán je Cikán

Cikán je Cikán

28. 4. 2016

Je zajímavé, že Poláci umí často pojmenovat líp než my problémy, které se týkají i Čech a události, které se u nás přímo odehrávají. Je to i případ Lidie Ostalowske a  jejích literárních reportáží, které pod názvem Cikán je Cikán vydala Jaroslava Jiskrová-Máj a spolu s nakl. Dokořán.

Cikán je Cikán

Je zajímavé, že Poláci umí často pojmenovat líp než my problémy, které se týkají i Čech a události, které se u nás přímo odehrávají. Je to i případ Lidie Ostalowske a  jejích literárních reportáží, které pod názvem Cikán je Cikán vydala Jaroslava Jiskrová-Máj  spolu s nakl. Dokořán. Ostalowska ve své knize popisuje svět Romů a svět tzv. evropské společnosti. Objektivně líčí mj. putování Romů "za lepším" do anglického Doveru, aby tam skončili ve vězení či sice "na svobodě" na podporách, ale nikoli beze strachu ze skinů, kvůli nimž údajně odešli od nás. Oceňuji, že se nenechala zmasírovat stereotypy, které produkují většinová média a že si vše "osahala vlastníma rukama". Ostalowska (*1954) je absolventkou polonistiky a před rokem 1989 stála u zrodu prestižního deníku Gazeta Wyborcza.  

Vynikající je ilustrační doprovod v podobě černobílých dokumentárních fotografií Karla Cudlína, který se romské tématice věnoval už na studiích. Fotka Romové na Žižkově (70. léta) - v knize ovšem bez popisek - patří k mým oblíbeným.

Zpět na přehled

Nahoru