Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 Devadesátnice Alžběta II.

Devadesátnice Alžběta II.

9. 5. 2016

Letošní devadesátiny své královny Alžběty II: oslavují Britové ve velkém stylu. A na své si přijdou i turisté. Jen v Londýně seženete na každém rohu nějaký ten suvenýr, který panovnici připomíná.

Devadesátnice Alžběta II.

Letošní devadesátiny své královny Alžběty II: oslavují Britové ve velkém stylu. A na své si přijdou i turisté. Jen v Londýně seženete na každém rohu nějaký ten suvenýr, který panovnici připomíná. Nejinak je tomu i s knížkami o ní. Do rukou se mi dostal životopis Alžběta II., Pracující žena od Anastázie Harris, české novinářky žijící ve Velké Británii. Než jsem si uvědomila, že knihu skutečně psala Češka, měla jsem za to, že jde o špatný překlad. Anastázie ale jistě překládala také  - různé zahraniční zdroje, z nichž čerpala. Bohužel je to na úrovni textu znát. V jedné větě se opakují stejné výrazy - viz:

„Láska je zázrak,“ napsal si do deníku v šedesátých letech fotograf Cecil Beaton, když pozoroval královnu s manželem v druhé polovině šedesátých let.

Autorka používá krkolomné obraty - např.:

Ke konci roku 1998 se Charlesův tiskový tajemník nechal v doslechu novin slyšet

Kniha, která vyšla v Mladé frontě, zřejmě vznikala rychle na objednávku, jinak si to u téhle zkušené novinářky  neumím vysvětlit.

Zpět na přehled

Nahoru