Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 Jitka Zelenohorská má svou knížku

Jitka Zelenohorská má svou knížku

14. 10. 2016 Fotek 1

Jitka Zelenohorská patří mezi mé oblíbené herečky, ale ještě spíš se mi chce říct, mezi oblíbené "baby". Myslím to v tom nejlepším slova smyslu - je to férová, vtipná ženská, která si na nic nehraje.

Jitka Zelenohorská má svou knížku

Jitka Zelenohorská patří mezi mé oblíbené herečky, ale ještě spíš se mi chce říct, mezi oblíbené "baby". Myslím to v tom nejlepším slova smyslu - je to férová, vtipná ženská, která si na nic nehraje. Proto si myslím, že se našla i se svou autorkou Jindrou Svitákovou, kterou po leta obdivuji za její aktivity na poli české historie (je mj. šéfredaktorkou on-line magazínu Historický kaleidoskop). Spolu daly dohromady Jitčinu odlehčenou monografii nazvanou Ujel mi vlak. Samozřejmě čtenáře hned napadne asociace s Jitčiným nejpopulárnějším filmem Ostře sledované vlaky, kde se navždy zaskvěl její orazítkovaný zadeček. Mě ovšem napadlo i to, že i u názvu knihy se projevil hereččin nadhled a smysl pro humor, protože pod pojmem "ujel mi vlak" se může skrývat i jisté negativní konstatování, že už je na spoustu věcí pozdě, že se promarnily šance apod. V případě Jitky Zelenohorské je z toho pravdy od každého trochu. Byla nádherná, temperamentní, měla talent, a člověk by ji rád viděl někde na vrcholu. Namísto toho nám v 80. letech zmizela do Německa, kde se na 17 let proměnila v prodavačku pánské módy.

Nejčastěji se o Jitce hovoří ve spojitosti s Waldemarem Matuškou, který byl její velkou láskou, a právě ona s ním zažila jeho největší popularitu. Jejím životem ale prošlo samozřejmě více mužů a více lásek a nejen o tom je knížka Ujel mi vlak, kterou v pondělí 10. října pokřtila s Josefem Somrem stylově na Hlavním nádraží.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru