Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 Ostře sledované vlaky

Ostře sledované vlaky

7. 12. 2016 Fotek 1

Národní technické muzeum má jednu výstavu lepší než druhou a troufám si říct, že jsou skutečně pro lidi /zdá se to samozřejmost, ale znám expozice, o nichž to zdaleka neplatí/.

Ostře sledované vlaky

Národní technické muzeum má jednu výstavu lepší než druhou a troufám si říct, že jsou skutečně pro lidi /zdá se to samozřejmost, ale znám expozice, o nichž to zdaleka neplatí/. K jubileu premiéry Menzelova snímku Ostře sledované vlaky (18.11. uplynulo 50 let) připravili výstavu, na níž mohou návštěvníci obdivovat např. historickou drezínu Tatra ze sbírek NTM, která si ve filmu "zahrála" a do níž se během vernisáže posadil i sám Jiří Menzel s kameramanem Jaromírem Šofrem (na snímku).

"Z pohledu historika dopravy zaujme Menzelův film i precizním vytvořením iluze technického vybavení nádraží období protektorátu, kterou o téměř třicet let později, v době, kdy film vznikal, nebylo zcela jednoduché navodit. Jedním z hlavních exponátů výstavy je drezína Tatra T 15/52 z roku 1951, která si ve filmu Ostře sledované vlaky zahrála. Ačkoli jde o vozidlo z počátku 50. let, neodporuje její použití dobovým reáliím, neboť její podoba je téměř identická s inspekčními drezínami ze série vyráběné od roku 1936,“ uvedl Petr Kužel, kurátor železniční sbírky NTM. Drezína se v budoucnosti stane jedním z cenných exponátů Muzea železnice a elektrotechniky, které Národní technické muzeum připravuje v areálu Masarykova nádraží.

Výstava potrvá do 30.4.2017.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru