Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 Psí vycházky popáté

Psí vycházky popáté

13. 9. 2016

Začnu nejprve pozitivní zprávou: v pátém díle svých Psích vycházek se historik architektury Zdeněk Lukeš přesunul z historického centra Prahy na Vinohradskou ulici.

Psí vycházky popáté

Začnu nejprve pozitivní zprávou: v pátém díle svých Psích vycházek se historik architektury Zdeněk Lukeš přesunul z historického centra Prahy na Vinohradskou ulici. To je konečně téma, které není příliš zpracované a kde se dá leccos nového říct. Proto jsem po knížce sáhla, i když mám vůči autorovi jisté výhrady. Ta zásadní zní, že se někdy až příliš zastává nových staveb na úkor historických a vypadá to, že straní developerům. Další výhrada,  zdánlivě podružná, se týká přebalu Lukešovy nové knížky. Je na ní - jako vždy - vyfocený sám autor se svým psím doprovodem. Ale proč má na sobě zrovna tričko s výrazným emblémem NYU? Průvodce Prahou propaguje New York University, a to dokonce znovu na straně 160, kde se navíc fotí u nápisu LIBERTY/SVOBODA před budovou Rádia Svobodná Evropa.  

Jinak jsou nové Psí vycházky koncipované stejně jako všechny předchozí.  Jako vhodný kapesní průvodce se základními informacemi o stavbách, které Lukeš považuje za významné nebo zajímavé a k nimž připojuje medailony architektů.  Autor je převážně věcný, pro čtenáře jsou ale určitě nejzajímavější momenty, kdy  přichází se svým subjektivním komentářem nebo vzpomínkou spojenou s místem, kolem nějž prochází.

Psí vycházky vydalo Nakladatelství Lidové noviny

Zpět na přehled

Nahoru