Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 Rada Vacátko a jeho hříšní lidé

Rada Vacátko a jeho hříšní lidé

31. 10. 2016 Fotek 1

Milí přátelé, právě mi vyšlo druhé, aktualizované vydání knížky o prvorepublikovém detektivovi Josefu Vaňáskovi, kterého všichni znají jako radu Vacátka z Hříšňáků.

Rada Vacátko a jeho hříšní lidé

Milí přátelé, právě mi vyšlo druhé, aktualizované vydání knížky o prvorepublikovém detektivovi Josefu Vaňáskovi, kterého všichni znají jako radu Vacátka z Hříšňáků. Byl to jeden z nejlepších policistů, kterého tato země měla. Zemřel dřív, než vypukla druhá světová válka a podobně jako Karel Čapek se tudíž nedočkal toho, že by ho nacisté zlikvidovali. Cením si ho čím dál víc podobně jako jeho dalších kolegů, kteří byli následně od policie vyhozeni po Únoru 1948 a jeden z nich, Petr Salač /v seriálu do jisté míry předobraz detektiva Brůžka/, zemřel na pochodu smrti z Oranienburgu-Sachsenhausenu. Vždycky jsem si vážila lidí, kteří hráli fair play a jsem ráda, že jsem takové hrdiny našla. Přeji vám, ať se vám knížka líbí. Vydalo ji mé "mateřské" nakladatelství Brána.

Ještě malá ochutnávka z právě vydané knížky: ten, kdo má její první vydání, bude snad potěšen, že v současném vydání najde nová fakta. Jedním z nich je zjištění, kde se pan rada Vaňásek narodil. Bylo to ve starých Holešovicích v domku, který je na dobovém snímku vpravo /ten vysoký vleov stojí dodnes/. Rodný domek na Zátorách byl zbořen v roce 1975. Dnes tu najdete obrovskou proluku, která čeká na nějakého nenasytného developera...

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru