Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 Švandovo divadlo slaví

Švandovo divadlo slaví

19. 9. 2016

Již 135. narozeniny oslaví 1. října Švandovo divadlo v Praze, které pamětníci znají ještě také jako Realistické divadlo Zdeňka Nejedlého. Jako milovnice retra proto přikládám dobový snímek divadla patrně z 50. let.

Švandovo divadlo slaví

Již 135. narozeniny oslaví 1. října Švandovo divadlo v Praze, které pamětníci znají ještě také jako Realistické divadlo Zdeňka Nejedlého. Jako milovnice retra proto přikládám dobový snímek divadla patrně z 50. let. Budova na fotce působí hodně omšele, ale je na ní ještě čitelný původní název. I když se po sametu na "Realisty" nevzpomínalo zrovna s nadšením, nelze opominout, že u nich hrály i špičkové osobnosti a mezi stálými návštěvníky bylo mnoho intelektuálů a malířů. Málo se toho dnes ví o zakladateli divadla Pavlu Švandovi ze Semčic, který na premiéru v roce 1881 nasadil komickou operu Hubičku, jejíhož uvedení se účastnil i sám autor hudby Bedřich Smetana.

Dnes je Švandovo divadlo prestižní pražskou scénou a osobně mě zaujalo, že si ke svým narozeninám mj. odhalí  novou Výtvarnou zeď, kterou na stěně foyer vytvořil slovenský výtvarník Jozef Hugo Čačko. Výzvu ztvárnit na zdi o rozměrech 3,5 x 5 metrů svůj vztah k divadlu a jeho múzám přijala už řada známých umělců jako třeba  Tomáš Císařovský, Antonín Střížek, Lucie Lomová, Milan Cais a naposledy i několikanásobný držitel ceny Grammy Klaus Voormann, jehož malbu teď Jozef Hugo Čačko překryl další vrstvou.  Původním povoláním divadelní scénograf tu vytvořil dílo, do něhož zapojuje i ohlasy diváků ze sociálních sítí.

Zpět na přehled

Nahoru