Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 Za ohradou snů

Za ohradou snů

30. 10. 2016

Jan Králík, renomovaný publicista, jehož doménou jsou motoristická témata ze všech možných časových i tematických okruhů, opět nezklamal. Sepsal knížku Za ohradou snů, motorové opojení Kamila Lhotáka.

Za ohradou snů

Jan Králík, renomovaný publicista, jehož doménou jsou motoristická témata ze všech možných časových i tematických okruhů, opět nezklamal. Sepsal knížku Za ohradou snů, motorové opojení Kamila Lhotáka. Knihu v krásné grafické výpravě vydalo Nakladatelství Paseka a Pražská scéna.

Málokterá kniha má za sebou takový příběh. Jan Králík se s legendárním malířem scházel od 70. let a zaznamenával jeho vzpomínky, rukopis budoucí knihy ale na třicet let ztratil. Našel ho až před pár lety. Aby nálezů nebylo málo, krátce před vydáním knihy se navíc objevil Lhotákův studentský časopis, který sám Lhoták považoval až do své smrti za ztracený. Přetištěný časopis je – jakkoli neplánovaně - jedním z klenotů knihy, která nám zpětně odhaluje vnitřní svět malíře, jenž zemřel 22. října 1990.

Jelikož jsem kdysi jako studentka zažila Klub spisovatelů na Národní třídě, kam kromě mnoha oficiálních tváří, o které nikdo nestál, byli k zahlédnutí jednou týdně i Lhoták, Branald, Chochola a další páni, s radostí beru do ruky každou vzpomínku na ně. Lhoták je mi jako rodačce z pomezí mezi Vyšehradem a Nuslemi blízký i nuselskou ohradou a vyšehradským areálem, i když tak, jak ho připomíná v knížce fotografie z roku 1927, jsem ho už opravdu nemohla poznat. Je zajímavé, jak jsou Lhotákovy kresby a obrazy moderní, a přitom dýchají člověčenstvím. A taky jsou cítit po benzínu, když ještě libě voněl. Nebo se nám to tak jenom zdálo?

Zpět na přehled

Nahoru