Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 Zdenek Rykr a čokoláda

Zdenek Rykr a čokoláda

26. 5. 2016

Krásný zážitek mi dnes připravila Národní galerie v Praze, když jsem se mohla ve Veletržním paláci účastnit prohlídky nové výstavy, věnované Zdenkovi Rykrovi.  

Zdenek Rykr a čokoláda

Krásný zážitek mi dnes připravila Národní galerie v Praze, když jsem se mohla ve Veletržním paláci účastnit prohlídky nové výstavy, věnované Zdenkovi Rykrovi.  Autor výstavy Vojtěch Lahoda na ní výtvarníka představuje ve všech jeho polohách. Dodnes si kupujeme čokoládovou tyčinku Kofilu s jeho obalem, neboť Rykr od roku 1921 pracoval pro První  českou akciovou společnost továren na orientálské cukrovnky a čokoládu, dodnes známou pod značkou ORION. Firma díky němu sklízela ceny na světových výstavách – v roce 1929 v Barceloně, 1935 v Bruselu či o rok později v Paříži.

Zdenek Rykr tvořil i pro další značky tehdejší doby jako byly Čedok, Káva Kulík, Palaba Slaný, Dr. Zátka, Škoda nebo Baťa. Vedle toho se věnoval i volné tvorbě – malbě, kresbě, karikatuře, ale také žurnalistice – podílel se na tvorbě satirického časopisu Trn, psal fejetony a byl redaktorem časopisu Domov a svět.

K výstavě, která potrvá do 28. srpna, byla vydána opravdu krásná publikace Zdenek Rykr a továrna na čokoládu. Zároveň bude probíhat řada zajímavých programů a komentovaných prohlídek, takže vřele doporučuji nenechat si návštěvu Veletržního paláce ujít.

Zpět na přehled

Nahoru