Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 Život je tekoucí legrace

Život je tekoucí legrace

22. 5. 2016

Dnes, v neděli 22. května, zemřel malíř Adolf Born. Bylo mu 85 let. Říkám si zrovna, jaký je krásný slunečný den - a v tom čtu tu zprávu.

Život je tekoucí legrace

Dnes, v neděli 22. května, zemřel malíř Adolf Born. Bylo mu 85 let. Říkám si zrovna, jaký je krásný slunečný den - a v tom čtu tu zprávu. Ale takový už byl Mistr Born. Když jsem ho ke konci roku 2011 zpovídala, mj. prohlásil,  že život je jedna tekoucí legrace snad mimo některých drobných tragédií. 20. prosince jsme mu jeli vrátit materiály, které nám půjčil, a vznikla momentka, rychlý portrét jen tak u branky jeho domu. Krásně se na ní směje. 

Přikládám jednu otázku z rozhovoru na důkaz jeho chytrosti a vtipu.

Rád si berete na paškál různé osobnosti z našich dějin. Prý jste také ztvárnil Jana Nerudu?

Za to může můj přítel, profesor František Dvořák, který mi jednou půjčil Nerudovy cestopisy. Já do tédoby netušil, že Neruda jel na půl roku do Turecka a do Egypta. Během té cesty se dostal do nějakých potíží s policií, a tak on – velkej vlastenec – vytáhl rakousko-uherskej pas a říká: „Nezapomeňte, že jsem členem největší monarchie v Evropě a podle toho se mnou zacházejte.“ A policisté ho nechali být. Mě tím ohromně inspiroval. Nakreslil jsem ho v harému, kolem sedí polonahé slečny a za ním se blíží s mečem strážce harému – a básník vytahuje rakousko-uherskej pas.

Vzpomínejme proto na Adolfa Borna pokud možno s veselou myslí.

Zpět na přehled

Nahoru