Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2017 Dnes trochu umřeme

Dnes trochu umřeme

10. 11. 2017

Pokud bych mohla dávat ceny za název knihy, pak titul Dnes trochu umřeme od Richarda Askwitha by na ni aspiroval. Bez ohledu na to, že autorem výroku je hrdina, o němž píše. Nebo spíš právě proto.

Dnes trochu umřeme

Pokud bych mohla dávat ceny za název knihy, pak titul Dnes trochu umřeme od Richarda Askwitha by na ni aspiroval. Bez ohledu na to, že autorem výroku je hrdina, o němž píše. Nebo spíš právě proto. Britský autor se na našeho legendárního běžce Emila Zátopka podíval s odstupem cizince, ale zároveň se pokusil najít souvislosti, nad nimiž se ještě nikdo před ním /a Zátopkových životopisců je habaděj/ nezamýšlel. Mě zaujala například kapitola "Řekni, že to tak není, Emile" , v níž se věnuje výpovědi vysokého důstojníka STB Josefa Frolíka, který ho označil za "jednoho z nejcyničtějších donašečů". Askwith právem pochybuje o věrohodnosti svědectví tohoto člověka, který byl zvyklý vypouštět do éteru dezinformace takovým způsobem, aby zamaskoval docela jiné "pravdy". S Frolíkovými informačními manipulacemi jsem se setkala při zpracovávání příběhu bratra Adiny Mandlové, kterého agent rovněž znectil, ale bývalí kolegové pana Mandla mi svorně potvrdili, že to byl člověk zcela opačného jednání, kterému mohli zcela důvěřovat.

Askwithova kniha má vybraný styl, je napůl esejem, napůl literaturou faktu. Jediné, co bych jí vytkla, je absence fotografií.

Knihu Dnes trochu umřeme vydala Mladá fronta

Zpět na přehled

Nahoru