Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2017 František Roleček - kreslíř a karikaturista

František Roleček - kreslíř a karikaturista

19. 3. 2017 Fotek 2

Díky knížce Za pokladem a jiné kreslené příběhy, která vyšla nedávno v Albatrosu, jsem se seznámila s jménem František Roleček. Ne, že bych se s jeho komiksy nesetkala, ale jejich autorství jsem nikdy nezkoumala.

František Roleček - kreslíř a karikaturista

Díky knížce Za pokladem a jiné kreslené příběhy, která vyšla nedávno v Albatrosu, jsem se seznámila s jménem František Roleček. Ne, že bych se s jeho komiksy nesetkala, ale jejich autorství jsem nikdy nezkoumala. Můj tatínek kupoval za totáče zásadně listy menšinových stran, takže se u nás doma pravidelně objevovala Lidová demokracie, pro niž chodil na vrátnici na Karlovo náměstí a tam měl pan Roleček od roku 1969 až do roku 1984 pravidelně své komiksy v dětském koutku. O Vénovi v Africe, rytíři Štístkovi či Madlence... Ty komiksy jsou vtipné, kreslené lehkou rukou, svěží, nadčasové a je dobře, že nyní vyšly v ucelené podobě i s podrobným doprovodným slovem Tomáše Prokůpka.

Co mě ale zaujalo nyní jako dávno dospělou milovnici retra, je Rolečkův unikátní soubor karikatur filmových herců /ukázky přikládám/. Prý již od 30. let autor sbíral jejich fotografie a toto hobby vyústilo do pozoruhodného souboru Jak jsem je viděl, který jsme náhodou nedávno sehnala v antikvariátě.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru