Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2017 Švejk v geniálním podání Wericha

Švejk v geniálním podání Wericha

4. 11. 2017

Přiznám se, že nepatřím k těm úplně zarytým fandům Haškova Švejka, kteří vám třeba i o půlnoci odrecitují jeho pasáže zpaměti. Jan Werich z něj ale svým podáním udělal záležitost, která mě nenechá ani na vteřinu chladnou.

Švejk v geniálním podání Wericha

Přiznám se, že nepatřím k těm úplně zarytým fandům Haškova Švejka, kteří vám třeba i o půlnoci odrecitují jeho pasáže zpaměti. Jan Werich z něj ale svým podáním udělal záležitost, která mě nenechá ani na vteřinu chladnou. Díky vydavatelství Supraphon si Osudy dobrého vojáka Švejka teď mohu vychutnávat prostřednictvím 16 hodin záznamu MP 3 a ještě k tomu bonusy - a ne jen tak ledajaké. Je na nich několik minut záznamu Švejka v podání Ference Futuristy, Vlastimila Brodského (z pradávné inscenace v Divadle Větrník, kdy byl Brodský ještě docela mladinký) a také zkušební snímky, kdy se ve studiu sešel Werich s Jiřinou Šejbalovou Vlastou Burianem a nakonec i osobní, 15ti minutové  vzpomínky Josefa Lady.  

Znovu se ale musím vrátit k ódě na Wericha. Mohl interpretovat tak opravdově a se svou živelnou chutí a energií i proto, že si sám určoval tempo nahrávek. Točilo se řadu let (ovšem jen některé dny v roce) podle jeho nálad a na přeskáčku - a jak vzpomíná Jiří Šrámek, když dostal Werich chuť na uzené koleno, zavřel knihu a šlo se na svačinku... Jen škoda, že se nepodařilo udělat s ním Švejka úplně celého - ale zaplať pánbu, paní Mullerová, za to, co natočeno jest!

Zpět na přehled

Nahoru