Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2018 Rašínova groteska v podání Jardy Duška

Rašínova groteska v podání Jardy Duška

Opět se mi potvrzuje, jak vše se vším souvisí a jak jsou zvláštně provázané i lidské osudy. Před časem jsem pátrala po historii tzv. Rašínova domu na Pankráci, abych se dozvěděla, že ho má na svědomí synovec politika Aloise Rašína. A nyní ožije jeho dílo na jevišti Divadla Na Jezerce!
Rašínova groteska v podání Jardy Duška

Opět se mi potvrzuje, jak vše se vším souvisí a jak jsou zvláštně provázané i lidské osudy. Před časem jsem pátrala po historii tzv. Rašínova domu na Pankráci, abych se dozvěděla, že ho má na svědomí synovec politika Aloise Rašína. A nyní se dozvídám, že ožije jeho dílo na jevišti Divadla Na Jezerce!

Za vším stojí známý improvizátor, herec, scenárista a režisér Jaroslav Dušek, který se nechal unést knihou Jaromíra Rašína Sláva strojů a měst. Jaromír Rašín byl ve své době známý a obdivovaný člověk. Narodil se v r. 1891 v Žiželicích u Nového Bydžova, získal právnické vzdělání, napsal několik knih básní a povídek, živil se také jako překladatel ze starořečtiny a latiny. Úspěšně vedl druhý největší pojišťovací ústav v zemi a jako kulturní nadšenec podporoval a financoval aktivity v oblasti umění (stavitelství, bibliofilství, sběratelství knih či včelařství). Výstřední byl na tu dobu i jeho přístup k práci – jako generální ředitel končil v pojišťovně už ve 14 hodin a poté odjížděl na svůj statek v Polabí, kde nacházel oddech a tříbil myšlenky. A právě tato harmonie ho inspirovala k napsání knihy Sláva strojů a měst. Po podepsání Mnichovské dohody emigroval do Jugoslávie, kde také zemřel roku 1951 ve své vile na ostrově Hvar. Jak moc je mi ten člověk blízký, ačkoli se o něm dozvídám takhle zprostředkovaně! Nedivím se proto Jardovi Duškovi, že pro něj také zahořel! V bzučivé grotesce bude též představitelem většiny postav. "Zahraji českého včelaře, německého redaktora, dva americké inženýry, manželku včelaře i jeho tajemného přítele. Nejlépe se cítím ve všech těchto rolích, snad sehraji i nějakou včelu či trubce,“ slibuje Dušek, Na premiéru v Divadle Na Jezerce se můžeme těšit 24. ledna 2019.

Na snímku Jarda Dušek s Natašou Burger v komedii Manželské vraždění, kterou též uvádí DNJ

Zpět na přehled

Nahoru