Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2018 Václav Chochola by slavil 95. narozeniny

Václav Chochola by slavil 95. narozeniny

31. 1. 2018 Fotek 1

Miluju ta zvláštní kouzla nechtěného, kdy se lidé připomínají jaksi sami, byť jsou třeba již dlouho po smrti. Udělají to tak šikovně, že si toho někdy ani nepovšimnete.

Václav Chochola by slavil 95. narozeniny

Miluju ta zvláštní kouzla nechtěného, kdy se lidé připomínají jaksi sami, byť jsou třeba již dlouho po smrti. Udělají to tak šikovně, že si toho někdy ani nepovšimnete. Tak se mi zrovna přihodilo, že jsem mezi vánočními svátky zpovídala Jarmilu Marešovou, vdovu po hudebním skladateli, režisérovi, scenáristovi a tak trochu také fotografovi Karlu Marešovi. Na tomto webu jsem již psala, že vydala líbeznou knížečku na památku svého muže s různými veselými historkami a já pocítila touhu dozvědět se o něm ještě víc. Po našem setkání mi poslala skeny dopisu od světoznámého fotografa Václava Chocholy, který Marešovi snad po 50 letech připomněl historku od slovenského Váhu. Chochola spolu se Zdeňkem Tmejem a Marešem se tehdy vypravili fotit hřebčíny po vlastech českých, moravských i slovenských a zastavili u řeky Hron, aby se osvěžili. Chochola se do řeky vrhl v domnění, že bude mít u břehu sotva metr, ale její hloubka ho nemile zaskočila. Neuměl totiž plavat. Mareš ho však z vody vytáhl, a tím ho zachránil pro dějiny fotografie. Když mi včera Blanka Chocholová poslala náhledy fotek z té doby, připsala mi k tomu: "Děkuji ti, že sis na tátu vzpomněla. Právě by slavil 95. narozeniny". A jsme u toho kouzla. Jsme hloupá na číslice, nepamatuju si žádná data narození, to se jen dva mimořádní chlapíci pan Mareš s panem Chocholou sami přivolali a sehráli nám tuhle etudu, abychom na ně jaksi nezapomněli!

Na snímcích malíř Tichý, Chochola, Mareš a slečna Písařová, a druhém snímku Karel Mareš na dvoře domu v Rytířské, kde měl Chochola ateliér

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru