Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2019 Karel Gott slaví a národ s ním

Karel Gott slaví a národ s ním

Nedá se nic dělat, ale Karlu Gottovi už nikdo neodpáře, že se stal naším nejúspěšnějším zpěvákem populární hudby 20. století.
Karel Gott slaví a národ s ním

Sám přiznává, že už v dětství byl jeho vzorem herec Oldřich Nový a skutečně s ním má leccos společného. Alespoň, co se kariéry týče a pak samozřejmě i elegance a vystupování. Patřím ke generaci, která měla to štěstí, že v době, kdy jsem vyrůstala, byl Kája bezkonkurenčnčím idolem. I když jsem v roce 1968 hltala i Golden Kids, tedy Helenku Vondráčkovou, Martu Kubišovou a Vaška Neckáře, Karel Gott se zcela vymykal, byl jedinečný.  Navíc si přivezl odlesk světovosti z Las Vegas a ke svým fanynkám a publiku se choval vždycky tak, že jste měli pocit, že zpívá jen pro vás, že se rozdává jen vám. V 70. letech jsem prostála jeho každoroční vánoční koncerty v Lucerně, abych nabrala energii a inspiraci na celý další rok. Těžko se to vysvětluje, ale bylo to tak.  Jsem ráda, že je Kája šťastný i dnes, obklopený svou rodinou a přeji mu ještě co nejvíc šťastných dní. Zároveň mu děkuji za to, že jsem mohla vyrůstat při jeho hitech a sledovat s radostí jeho úspěchy.

Přikládám na závěr pár Gottových citátů z minulosti:

Talent není jenom hlas. Říká se tomu všelijak, aura, charisma. Hlasivky jsou struny, ale ty stradivárky, co stojí milion dolarů, co houslař vytvořil, to je ten poklad, který rezonuje. Člověk má své housle v duši a v těle, a musí si být vědom, jak s nimi zacházet.

Vždycky musíte být poctivý k publiku. Posluchač hned po prvním tónu pozná, jestli písničkou žijete, nebo jestli při ní myslíte na večeři, která vás potom čeká.

Lidé, kteří drží dietu, to mají vepsané ve tváři a nevypadají zdravě. Mají takový dietní obličej. Já jsem pro to: Na co máš chuť, to jez. Potvrdilo se mi to v praxi, že tělo si o to, co potřebuje, řekne samo. Stalo se, že když se nějaká má přítelkyně nimrala v jídle, vycítil jsem, že nemá vůbec žádný vztah k tomuto obřadu, a mně samotnému vzala chuť. Rozešel jsem se s ní přes to, že to byla jinak hezká a prima holka.

Teprve, až když jsem se vrátil z Las Vegas a měl punc světovosti, pochvalné kritiky a mohl si koupit auto a postavit dům, táta pochopil, že na mém zpívání asi něco bude.

Často se v mých horečnatých snech objevuje, že už mě lidi jako zpěváka odepsali a že zase běžím ve tři čtvrtě na šest k píchačkám ve fabrice.

Přiznám se, že sláva je pro mě drogou. Jsem ctižádostivý typ, kterému dělá dobře, že si ho lidé váží, a navíc v tom hrají velkou roli ženy. V mém věku bych si těžko mohl vybírat partnerky podle mého vkusu, pokud bych byl neznámý.

Někdy jsem až neuvěřitelně citlivý. Není to pro mě dobré, protože si některé věci strašně moc připouštím a děsně mě dojímají. Dokážu se dojmout v kině tak, že mám slzy v očích, někdo mi vypráví o těžkém osudu neznámého člověka, a já na něho musím dlouho myslet.

Na přiložených snímcích je bota, kterou Karel nakreslil při přijímačkách na výtvarnou školu, Kája v pohádce Z pekla štěstí /foto Eduard Karkan/ a další dobové materiály.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru