Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2019 Mezinárodní den make-upu

Mezinárodní den make-upu

Tak to jsem doopravdy dosud netušila, že i make-up má svůj mezinárodní den.
Mezinárodní den make-upu

Připadá na 10. září a sluší se připomenout, že jeden z nejslavnějších make-upů na světě vznikl v Československu v roce 1969. Legendární krycí Dermacol Make-up Cover se tehdy prosadil i v Hollywoodu, který si koupil na pět let jeho licenci. Dnes se ho vyrobí přes 3 miliony kusů ročně, včetně speciálně vyvinutých odstínů pro asijskou a afroamerickou pleť. Jen v České republice se make-upy značky Dermacol líčí každá čtvrtá žena.

Nejlépe krycí make-up na světě.“ Tak označují slavný Dermacol Make-up Cover youtuberští „guruové“ ve Spojených státech. „Jeho tajemstvím je vysoký obsah pigmentů, kterých je v něm přes 50 procent. Líčidlo tak perfektně kryje a poskytuje i vysoký ochranný faktor proti slunečnímu záření. Dermacol Make-up Cover také neobsahuje žádnou vodu a ani konzervanty. Je hypoalergenní a voděodolný, takže je možné se s ním i koupat,“ vysvětluje Věra Komárová, spolumajitelka a ředitelka strategie značky Dermacol. Základní receptura krycího make-upu se od 60. let minulého století téměř nezměnila. Stále je také k dostání v tradiční hliníkové tubě. Výraznou změnou prošel ale design krabiček a vzrostl i počet barevných odstínů, ve kterých je dnes líčidlo k dostání ve více než 70 zemích světa.

Za jeho vznikem stála naše první vizážistka Olga Knoblochová, která mi o tom kdysi vyprávěla: "V roce 1965 k nám do Ústavu  lékařské kosmetiky přišla lékařka s pětiletou dcerkou, která měla obrovský nevus (lidově oheň) na tváři. Neuměli jsme ho léčit, ale oslovili jsme Vlastimila Boublíka, vedoucího specializovaného oddělení pro výrobu líčidel a latexových doplňků z Filmového studia Barrandov, zda by nevyrobil make-up, který by dokázal překrýt tak výrazný kožní defekt. Zanedlouho se skutečně podařilo vyvinout krycí make-up, který dostal název Dermacol."

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru