Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2019 Výstava Jovana Dezorta

Výstava Jovana Dezorta

Skromného nestora fotografů Jovana Dezorta mám moc ráda. Kdyby bylo po jeho, snad by se o něm ani nepsalo, ale jeho fotky si to prostě žádají!
Výstava Jovana Dezorta

Jovan Dezort  se narodil v roce 1934 v Brně, ale už jako student Střední průmyslové školy grafické v Hellichově ulici objevoval Prahu a její zákoutí. Bydlel tehdy v internátě na Tržišti a jen o kousek dál, v Úvoze, žil fotograf Josef Sudek. První Jovanovy momentky vznikaly právě tady, na Malé Straně a často ve společnosti pana Sudka. "Chodil jsem s ním fotit akáty. Třeba i několik dní jsme čekali, dokud nebyly správně napučené - pak teprve mohl vzniknout ten správný záběr. Mezitím jsme si povídali. Byl vášnivým milovníkem vážné hudby, chodil pravidelně na koncerty Pražského jara a uměl o tom i krásně vyprávět," vzpomíná Jovan.  Své první snímky dělal ještě na skleněné desky, pak s tatínkovou Leicou. V 50. a 60. letech střídal různé typy aparátů podle typu záběru (Leicou fotil koncerty, protože byla nejtišší, Nikonem a Rolleiflexem "živé" záběry, Linhofkou architekturu). V letech 1960-75 působil jako fotoreportér ČTK, poté do roku 1981 v časopise Vlasta. Při focení uznává přirozenost a bezprostřednost. Ze všech svých trofejí si nejvíc váží hlavní ceny v celosvětové soutěži Mezinárodní organizace novinářů za foto z vietnamské války (1973).

V Muzeu hlavního města Prahy si můžete až do 26. dubna příštího roku prohlédnout krásnou výstavu Jovanových fotografií, která je zároveň oslavou jeho 85. narozenin.  Zvlášť ji doporučuji všem nostalgikům a milovníkům staré Prahy v podobě, jaká už dnes neexistuje. Malou ochutnávku přikládám - a kromě záběrů z pražských ulic (uhlíři, párkař, zasněžená auta pod plachtou, děvčata na Václavském náměstí) tu najdete Věru Čáslavskou s čerstvě narozenou dcerkou, Olgu Schoberovou, nahlížející do kukaně výhybkáře a Karla Gotta z 60. let.

Zpět na přehled

Nahoru