Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2020 Loupežníkova Láska hry osudná

Loupežníkova Láska hry osudná

V Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše začne 2. června nová výstava.
Loupežníkova Láska hry osudná

Nese název Loupežníkova Láska hry osudná a potrvá až do 12. září.  Výstava vypovídající mimo jiné o soukromí bratří Čapků a jejich vztahu k ženám a lásce tak připomene návštěvníkům hned dvě důležitá čapkovská výročí. Právě v tomto roce uplyne 110 let od premiéry jednoaktovky Lásky hra osudná, první spolupráce Karla a Josefa Čapka na poli dramatu. A své kulatiny slaví i hra Loupežník, první samostatné dramatické dílo Karla Čapka, jímž před 100 lety dobyl pražské Národní divadlo. Na výstavě, jejíž autorkou je Tereza Petřek Todorová, nebudou chybět scénické návrhy, plakáty, autentické kostýmy a předměty ze slavných nastudování Loupežníka, ale také citáty a úryvky z milostné korespondence obou bratrů.

Podle ředitele Památníku Zdeňka Vacka je výstava první se série plánovaných akcí, přibližujících osobnost Karla Čapka a Olgy Scheinplugové z trochu jiného úhlu, než jak byla veřejnost dosud zvyklá. „V areálu Památníku využijeme návštěvníkům dosud nepřístupné autentické garáže a od 4. července tohoto roku zde otevřeme novou expozici Automobilisté Karel a Olga, věnovanou 85. letům od jejich první společné dovolené a předsvatební cesty uskutečněné do Alp vozem Škodou Popular. A od 26. září chystáme v Památníku ještě výstavu Cesta do hlubin robotovy duše připomínající 100 let od vzniku hry R.U.R, Čapkova vizionářského ztvárnění tématu umělého života,“ uzavírá Vacek.

Na přiložených snímcích Karel a Josef Čapkové, Olga Scheinpflugová, Karlova láska Věra Hrůzová, Josefova manželka Jarmila Pospíšilová, návrh scény Josefa Čapka k Loupežníkovi, šminky Olgy Scheinpflugové, clekový pohled na Památník na Strži

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru