Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2020 Udržitelná architektura i cirkus

Udržitelná architektura i cirkus

Termín udržitelný mi připadá tak nějak příznačný pro naši současnou životní etapu. U architektury se používá běžně, ale zavedla bych ho i do dalších sfér.
Udržitelná architektura i cirkus

Od 30. července probíhá v pražské galerii Jaroslava Fragnera výstava s názvem Estetika udržitelné architektury. Na 60 příkladech úspěšných projektů s ekologickým podtextem z Čech i zahraničí se návštěvníci seznámí s hlavními trendy udržitelné architektury. Výstava představí úspěšné projekty od bytových a rodinných domů či celých čtvrtí, komerčních i společenské staveb, konverzí industriální architektury, brownfieldy, ale zaměřuje se také obecně na krajinu a veřejný prostor. Výstavu doprovází stejnojmenná česko-anglická publikace a doplní ji i odborné debaty a přednášky. Z českých realizací je k vidění Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání od Petra Hájka nebo nová budova centrály ČSOB v Radlicích od Marka a Štěpána Chalupových. V třicítce zahraničních příkladů figuruje například Kulturní čtvrť Helsingor (BIG, AART Architects) nebo vídeňský ukázkový příklad Jezerního města Aspern (AllesWirdGut, Querkraft ad.).

Udržitelné umění - tak bych s klidným srdcem nazvala i aktivity /nejen/ české novocirkusové scény. Mezi 18. a 25. srpnem předvede 17. ročník Letní Letná Light to nejlepší z její produkce. Přímo pro festival připravily dva přední soubory – Cirk La Putyka a Losers Cirque Company – společné a neopakovatelné představení Buďme spolu. Opakovat se jinde nebude ani druhá tuzemská novinka – speciální průřez tvorbou samotných Losers. Program zve ovšem také na další české ansámbly, jejichž inscenace pobaví i dojmou jak dospělé, tak děti. Žasnout může publikum na 17. ročníku i při představení dalších českých souborů, jež propadly divadlu a novému cirkusu. Například „létající“ AirGym Art Company převypráví legendu o Wendigovi. Možnosti, které nabízí závěsná akrobacie, zároveň bezezbytku využije i v Létacím snu č. 245. Feel The Universe Circus Company zase v představení Vlez v les vychází z bajek. Masky a akrobacie inspirované zvířecí říší diváky vtáhnou do tajemného a krásného světa přírody. Kabaret nejmladší generace cirkusáků – Teens Cirkabaret – ukáže, že novocirkusové talenty rostou po celé republice. A možná jeviště jednou přitáhne i někoho z malých diváků, kteří letos zasednou na některém z mnoha představení pro děti. Pohádky pro ně přichystali třeba Bratři v tricku, Buchty a loutky, Divadlo Víti Marčíka nebo Studio Damúza. Žonglérské umění předvede Kejklířské divadlo Vojty Vrtka a klauniádami pobaví Bilbo Compagnie či Václav Strasser.

Letní Letná Light se uskuteční v pražských Letenských sadech a vstupenky na jednotlivá představení, včetně těch dětských, jsou k dostání na webové stránce festivalu. Více informací o akci najdete také na Facebooku nebo Instagramu.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru