Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2021 Pamětnice ateliéru Strominger

Pamětnice ateliéru Strominger

Právě jsem ze schránky vylovila parte, které oznamuje, že 28. srpna 2021 zemřela ve věku nedožitých 99 let paní Alžběta Jílková.
Pamětnice ateliéru Strominger

Většinou na svém webu a na facebooku zmiňuji úmrtí různých veřejně známých osobností, herců a hereček, ale teď mi dovolte, abych napsala o téhle skromné tiché paní. Měla ráda verše a myslím, že i na parte si ty od Julia Zeyera vybrala sama: Já půjdu tam, kam všechna pokolení odešla. A lesy budou stále v slunci snít a vody dřímat v lesku bílých hvězd."

Poznala jsem ji v roce 2018, když jsem dávala dohromady druhou knížku o Oldřichu Novém. Chtěla jsem v ní vysvětlit, jak se hvězdy jeho formátu fotily, a proč většina ateliérových snímků byla právě od Strömingera, pokud tedy v případě Kristiána nebyly přímo od jeho manželky Alice (což se ale týkalo jen jeho brněnského období). Setkala jsem se s dcerou slavného fotografa Evou a poté i s Alžbětou Jílkovou, která v ateliéru pracovala od listopadu 1939  do srpna 1945. Připadalo mi úžasné, že se mohu dozvědět autentické vzpomínky o tak dávné době od ženy, která měla dokonalou paměť a hlavně vše precizně schované. Takže dokonce schovávala památník, který připravili zaměstnanci firmy pro manžele Strömingerovy za války k jejich 18. výročí. Jsou tam portréty všech zaměstnanců vždy doplněné o dokreslenou karikaturu. Paní Jílková je namalovaná jako kormidelnice zaoceánské lodi, protože vyrůstala u Vltavy a odmalička milovala plavání. V ateliéru se Alžběta, která měla na starosti kartotéku (takže vše, co se vyfotilo, prošlo jejíma rukama), setkala např. s Lídou Baarovou a její sestrou Zorkou Janů. "Byla opravdu tak hezká jako ve filmech, jen menší a pihovatá," řekla mi o Lídě. Podle ní chodily všechny hvězdy do ateliéru osobně a vybíraly si z hrubých náhledů bez retuše snímky, které si pak nechávaly upravit, kopírovat a zvětšovat. Paní Jílková mi poté až donedávna psala dopisy a posílala zajímavé výstřižky. Byla velká čtenářka a ke všemu vždy měla věcné a někdy i kritické připomínky. Kéž by takových bylo víc!

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru