Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2021 Praha v červnu 1953

Praha v červnu 1953

Poněkud zapomenutý úsek naší historie připomíná Jakub Šlouf ve své knížce Praha v červnu 1953, kterou právě vydala Academia.
Praha v červnu 1953

Týká se dělnické revolty proti měnové reformě, která začala 1. června 1953 stávkou několika významných pražských průmyslových podniků včele se strojírenským a hutním koncernem ČKD Stalingrad. Dělníci se bouřili proti sociálním důsledkům ohlášené měnové reformy, vyšli z bran továren a připravovali dokonce protestní pochod na Pražský hrad. "Měnovou reformu vyhlásili soudruzi v extrémně stresující situaci hmotného nedostatku, uzavřených vyprodaných obchodů a podrážděné populace," píše Šlouf. A dále líčí, jaký zmatek zavládl v posledních týdnech v hlavním městě: "Prodej některých trvanlivých druhů potravin (např. rýže) stoupl v řetězci Pramen až na 1500 % normálního odbytu. Nedostupným zbožím se ze dne na den staly nejen dětské kočárky či fotoaparáty, ale i předměty každodenní spotřeby, jako např. mýdlo. Nejhorší situace vznikla na Václavském náměstí v okolí prodejny Darex, kde se v ranních hodinách 19. května utvořila řada zákazníků čítající více než 3000 osob, která se táhla kolem automatu Koruna a ústila až do ulice Na Příkopě. Prvotním impulzem k tomuto srocení byl příslib prodeje kávy...Podle agenturních zpráv tvořili frontu zejména příslušníci bývalých buržoazních vrstev společnosti...Uvnitř davu hojně diskutovali a sdíleli kritické postoje k tehdejšímu společenskému zřízení..."

Šlouf se na dalších stránkách knihy zabývá rozborem situace ve velkých průmyslových závodech a také složením tzv. průmyslového dělnictva, které ze značné části tvořili i příslušníci inteligence nebo bývalých vyšších společenských vrstev. Když bylo v červnu 1953 zatčeno 115 revoltujících občanů, bylo z nich 89 pracovníků ČKD Stalingrad, Aera Vysočany, Orla Hloubětín, Automobilových závodů K. Gottwalda Vysočany a dva z Tesly Hloubětín. Z toho více než polovina zatčených dělníků nevykonávala původně před únorem 1948 dělnickou profesi. Takže pojem dělnická třída se soudruhům po únorovém puči poněkud zvrtl.  Mezi účastníky nepokojů byl i bývalý zaměstnanec Kanceláře prezidenta republiky Karel Muzika, bývalý radista Royal Air Force Jan Plzák, dcera bývalého majitele tiskárny Marta Kolmanová apod.  Jakub Šlouf otevřel téma, kterému se doposud nikdo příliš nevěnoval - a sice, kdo vlastně tvořil osazenstvo velkých průmyslových závodů za socialismu? A  komu vlastně soudruzi říkali dělnická třída?

Zpět na přehled

Nahoru