Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2021 Prázdné domy

Prázdné domy

S radostí jsem před pár lety zaznamenala zrod webu prazdnedomy.cz a aktivity s tím spojené.
Prázdné domy

Za vším stojí Radomír Kočí, který se navíc strefil do již dlouhotrvající módní vlny tzv. urbexu. Existuje totiž čím dál víc lidí, kteří vyhledávají opuštěné domy, továrny a jiné objekty, prohlíží si je (mnohdy na vlastní nebezpečí), fotí - ale většinou jen pro ten chvilkový adrenalin. Záslužnější je však právě platforma prazdnedomy.cz, která slouží jako veřejně dostupná dokumentace ohrožených a prázdných staveb i jako dokumentace těch zachráněných. Z bezejmenných ruin se mnohdy stávají poklady, zvlášť, když se podaří zjistit jejich historii. Sama leta mapuji příběhy domů slavných a zapomenutých, a tak vím, co je za tím mravenčí a mnohdy i detektivní práce. 

Radomír Kočí nyní vybrané pražské objekty shrnul do velmi pěkně graficky upravené publikace nazvané Prázdné domy (vydala Grada). Oceňuji, že si autor dal záležet na kvalitním nafocení objektů i jejich interiérů a baví mě jeho koncept, v němž jsou zastoupeny jak skvosty typu hotel Evropa,  bývalý Cukrovarnický palác (po revoluci nechvalně proslulý jako sídlo IPB), tak domy s podivnou minulostí jako je třeba dům Mezinárodního svazu studentstva, tak i industriální kousky včetně dnes již neexistující Mazutky. Osud má zpečetěný i někdejší SANOPZ na Malvazinkách (za socialismu nemocnice pro prominenty, původně Bakulův výchovný ústav z roku 1932).  Za srdce mě chytl i příběh školky U Průhonu, kterou poničily povodně v roce 2002 a následně nekončící právní spory. Kočí její interiéry nafotil i s hračkami, které tam zbyly po dětech a s hrníčky na kafe, které tam zanechaly učitelky, aniž by tušily, že se do objektu již nebudou moci vrátit. 

P.S.: Barevné skeny z knihy Prázdné domy (kavárna a palác Alfa, Borůvkovo sanatorium, Odkolek, SANOPZ a detail ze sídla Mez. svazu studentstva), čb foto SANOPZU z mého archívu.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru